fredag 14. desember 2012

Journalistikk

En journalist sin jobb er å hente den informasjonen som fanger leserens oppmerksomhet, fra de beste kildene som er mest troverdige. Utvalget som en journalist kan velge mellom er tre viktige journalistiske sjangere som jeg skal ta for meg nå. 

Den første og mest brukte sjangeren er nyhetsartikkelen. I en slik artikkel er det troverdig og viktig fakta som skal bli fremhevet. Det viktigste stoffet skal komme først i artikkelen, som hva hendelsen handler om, hvem det dreier seg om, når det skjedde også videre. Deretter kommer små-detaljer som ikke er like viktige. Også bilder, mellomtitler også liknende momenter hører til i en nyhetsartikkel.


Hver dag blir ferske nyheter (f.eks. nyhetsartikkeler) publisert på Internett, noe som gjør det enkelt å få med seg de nyeste nyhetene.



En bakgrunnsartikkel fungerer som en slags "forklaing" på en nyhetsartikkel, for å vite mer om bakgrunnen bak hendelsen. Her kommer detaljer og viktige forklaringer frem, slik at leseren får et større "bilde" av saken. En journalist kan selv kommentere saken og få frem egne meninger i en bakgrunnartikkel i og med at dette er en artikkel hvor forklaringer står sentralt. I dag kommer denne type artikkelen tydeligst frem på TV, hvor bakgrunnstoffet blir tatt opp, mens når nyheten er "fersk" blir det først publisert uten en hel rekke forklaringer.

Den siste siste artikkel-sjangeren heter enquete som er et intervju av personer som blir stilt sentrale og like spørsmål til f.eks. en stiloppgave eller en undersøkelse. Derfor blir et intervju sett på som et svært nyttig redskap, som er mye brukt blant journalister.


Kilder:
http://minvei.no/read/cc667dec-a421-497e-a49a-88a3292d4daf
http://no.wikipedia.org/wiki/Avis
http://www.aisagder.net/enquete.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar