mandag 29. oktober 2012

Nyhetsbildet Norge gir av Afrika
Skrevet av: Marte Markmannrud og Karine Støvne Berg

Vi nordmenn forbinder Afrika med krig, fattigdom og korrupsjon. Grunnen til dette er at nyhetene om Afrika som vi leser om gjennom norske medier handler om nettopp dette, de håpløse og elendige forholdene i dette landet. Når vi søker etter nyheter fra Afrika på Google fikk vi for det meste opp saker om kriminalitet, vold og kaos. Nyheter som ofte dukker opp i Norge kan derimot være for eksempel at en liten gutt datt på sykkel og brakk armen, og med dette ser vi de store kontrastene mellom nyhetsbildet til Afrika i forhold til Norge. Det er derfor ikke så rart at vi nordmenn får et dårlig inntrykk av Afrika når vi skrur på nyhetene og ser de grusomme hendelsene som skjer i deres hverdag. Spørsmålet er: består egentlig dette enorme kontinentet kun av kriminalitet, fattigdom og mennesker som nyter å se at andre lider, eller har også afrikanere et godt hjerte?


Afrika - ikke bare fattigdom og krig

Når vi skriver “Afrika” i søkefeltet på nettsiden til Aftenposten er det slike saker som dominerer:

www.aftenposten.no

Det er mange tilfeller av slike saker i Afrika, og siden slike situasjoner ikke er vanlige i Norge er det klart at vi tar tak i- og finner disse sakene relevante og interessante. Mange land i Afrika er korrupte og har en fattig befolkning. Det lave utdanningsnivået som en stor del av den afrikanske befolkningen lider av fører til mye kriminalitet. Det vi immidlertid må huske på er at Afrika er et stort kontinent som består av mange forskjellige land, og det er viktig å vite at disse landene er svært forskjellige og befolkningen er veldig variert, akkuratt som i Norge. De fleste Afrikanske landene opplever i dag en økende økonomisk vekst, selv de mest fattige og korrupte landene. Fremgangen går foreløpig relativt langsomt, men det går ihvertfall fremover. Flere og flere afrikanere tar i dag utdanning, og en stor del av den Afrikanske befolkningen er vennlige, siviliserte mennesker som ikke vil andre noe mere vondt enn du og jeg. Blir det da riktig å fremstille Afrika som et land fullt av aggressive, voldelige Afrikanere som dreper alle de kommer over? (Afrika.no)

Hvordan velger afrikanske nyhetsmedier å fremstille Afrika?
Allafrica.com er en afrikansk nettavis med nyheter fra over 125 nyhetsorganisasjoner. Denne siden tar for seg flere sider av Afrika enn det vi får presentert gjennom norske medier, blant annet sport, handel, forskning og nyheter innen underholdning. Nettavisen viser også nyheter fra flere av de forskjellige landene, slik som vi ser på dette utklippet av dagens aktuelle nyheter:




http://allafrica.com/
 



Dette utklippet viser at nyhetene varierer fra land til land, og dette er fordi situasjonene i er ulike i de forskjellige landene. I Marocco og Angola ser vi for eksempel at innbyggerne er misfornøyd med forskjellige situasjoner i deres land, og gjør protesterer. I Nigeria og Sudan har det derimot vært bombing, noe som er en helt annen situasjon. I Egypt er den store nyheten at det skal velges ny pave. Vi ser med dette at Afrika er svært variert, og dette kommer kanskje ikke godt nok frem i mediebildet Norge gir av Afrika.


Hollywood filmer endrer verdens syn på Afrika:
Vi får stadig nye inntrykk av Afrika når vi ser hollywood-filmer basert på for eksempel action med mye kriging, fattigdom osv. Handlingene som de fleste afrikanerne gjør i filmer som dette er som oftest veldig brutale og utenfor det rekkevidde resten av verden kjenner til. Ved å fremstille menneskene som er oppvokst i Afrika som mennesker uten følelser eller hemninger, gjør det at vi som ser på, straks begynner å tenke at nettopp det stemmer. Veldig mange er ikke så flinke til å skille mellom hva som er film og hva som er virkelighet. Det er selvfølgelig forstålig at filmprodusenter ønsker å lage mest mulig spenning og sjokkere tilskuerne mest mulig ved å vise hvor kalde og umenneskelige alle afrikanere er, men hvor lurt er egentlig dette? Det sier seg selv at en stor prosent av verdensbefolkningen ikke får noe godt inntrykk av Afrika som kontinent, men i stedet danner seg rasistiske tanker og holdninger.  

http://www.youtube.com/watch?v=qSElmEmEj

I denne videoen får vi en viss oppfatning av hvordan afrikanere føler å bli sett på som ville krigere uten følelser. Det er god filmsnutt som tydelig får frem hvordan afrikanere blir fremstilt og hvordan de er i virkeligheten utenom skremende actionfilmer. 



Bildekilde: http://www.google.no/imgres?hl=no&as_st=y&biw=1777&bih=887&tbs=sur:f&tbm=isch&tbnid=3moFDa6222GvsM:&imgrefurl=http://filmbuffhowsy.blogspot.com/2007/01/howsy-reviews-blood-diamond.html&docid=hH1hGqxo5KysoM&imgurl=https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEii9QXzeGjmE8QfUJ36_3P0j6ciS7f_hOpuwgVAh4v2bsHB37N1FeVULbSBsJ6Igp2AtkjNw-Ug7_R7Xbo5ycYhulzSN8T8D2CGyEl8DNOgVgBDCfNWAAUEfdELrmdv5UmZV70ITplR2CA/s400/djimonbd.jpg&w=266&h=400&ei=9IuPUI3-F6mm4gTN54GwBw&zoom=1&iact=rc&dur=301&sig=103038633258866748322&page=1&tbnh=132&tbnw=88&start=0&ndsp=42&ved=1t:429,i:81&tx=41&ty=20



Kilder:
http://www.daria.no/skole/?tekst=5678
http://www.youtube.com/watch?v=qSElmEmEjb4
http://www.startsiden.no/nettguide/nyheter/utenlandske_nyheter/afrikanske_nettaviser/
http://allafrica.com/
http://www.afrika.no/Landinformasjon/index.html

3 kommentarer:

  1. Godkjent.
    Jeg liker den analytiske tilnærmingen her. Dere er flinke til å stille de rette spørsmålene og få fram konkrete eksempler. Dessuten liker måten dere har sammenliknet det hele på. Ta en titt på denne videoen fra TED:
    http://www.youtube.com/watch?v=D9Ihs241zeg - den kan gi dere flere innspill på det dere får fram her.
    Bra!

    SvarSlett
  2. Jeg synes dere har fått med mange veldig gode punkter her, og dere skriver på en måte som gjør at alt virker veldig troverdig! =) Synes dere har vært flink! =D

    SvarSlett
  3. Interessant analyse med mye bra fakta og gode eksempler!

    SvarSlett